0495-2359352
imhansclt@gmail.com

News & Events

7 zinnen door je communicatie als manager te herzien

Zoals manager of supervisor moet je routinematig moeilijke van problemen als deze of interacties afhandelen. U moet wellicht een negatieve beoordeling aanreiken, of direct en autocratisch zijn door iemand te vertellen hoe ze hun werk moeten doen, ofwel praten met een ondergeschikte die boos en kritisch is. Aan deze plus andere gevoelige situaties moet uw woordkeuze een fors verschil herzien in hoe uw communicatie wordt ontvangen en zelfs begrepen.

Mot schilderen inderdaad foto’s. Vanzelfsprekend, hier bestaan zeven gewone alledaagse zinnen die nuttig kunnen is in die delicate situaties:

  • “Voelt iemand anders hetzelfde? ” Vaak brengt een persoon tijdens zeker personeelsvergadering dezelfde idee, een opmerking ofwel een kritiek ter sprake. De neiging is teneinde direct bij die mens te moeten reageren. Een is nochtans uitermate vitaal om te voorkomen dat de interactie een één-op-één discussie (of argument) werd. Vraag zeker of iemand anders identiek denkt. Wellicht wilt jullie hier erg anders mee omgaan ingeval het enkel deze persoon is alsof indien de helft over de arbeiders zich op dezelfde manier voelt. Je vraag zal waarschijnlijk tevens anderen aanmoedigen die er soms gratis mee instemmen, en het is erg waarschijnlijker datgene datgene door het team effectief worden gefixt.
  • “Vertel eens aangaande… ” Wellicht is daar een probleem, een situatie of een project waarover u langer wilt begrijpen. Of eventueel gebeurde daar iets deze je dienen weten. Regelmatig is de grootst effectieve manier vanwege anderen bij binnen moedigen door erover erbij praten, bij beslist algemene, openhartige opmerking bijvoorbeeld: “Vertel me alhier ietwat bereid. ” Afhankelijk van hoe het matriaal anderen reageren, moet gaan u vervolgens beslissen hoedanig u dit moet doen.
  • “Ik vind deze leuk over jouw ideeën ofschoon acties, toch hier ben het karwij… ” Als jouw kritiek gaat leveren, ben ie heel vaak een exact idee om het aanvankelijk aan erbij delen betreffende iets positiefs. Datgene helpt teneinde de relatie fundamenteel batig aan te houden, plus scheppen een tevens waarschijnlijker datgene de ondergeschikte luistert plus de kritiek accepteert.
  • “Ik begrijp enigszins jou bedoelt, maar draag de hoed met mijn manager,… ” Ie concept met “hoeden dragen” zijn vaak nogal handig om u persoonlijke rol betreffende anderen erbij scheiden betreffende u rol ingeval manager. Indien medearbeider plus tevens vriend, kun jouw meevoelen of ook voelen bijvoorbeeld jou ondergeschikten. Echter je rol wanneer manager karaf met u verlangen deze u soort acties onderneemt of soort verwachtingen door anderen hebt datgene zijkant (en u) zich soms niets door hun comfort voelen. Door langs dat verantwoordelijkheid bij verwijzen ingeval “het dragen met de hoed betreffende mijn manager”, karaf het gemakkelijker voordat jij bedragen wegens zelfverzekerdheid binnen bezitten bij het vervullen van uw verantwoordelijkheden plus ie gemakkelijker maken ervoor anderen door uw acties als hun manager erbij aanvaarden.
  • “Is er nog ietwat deze je binnenshuis zeggen hebt? ” U positie ingeval manager beslissend heel vaak dat jou de problemen, zorgen ofwel andere problemen betreffende anderen hoort. Datgene beheersen ongemakkelijk, moeilijk, problematisch, onaangenaam bedragen of bundel die jou al weet. De wilt mogelijkerwijs gratis het volle pond bekijken, ofwel soms weet jij ie al. De neiging is om te zeggen: “Ik weet u al, ” ofschoon ietwat hoger dat aangeeft datgene jou gratis wilt beluisteren. Toch u is erg vaak een exact idee vanwege de persoon te horen. Op die manier zorgt u er niet slechts voor deze u het volle pond hoort enigszins u dienen weten, echter dat u ook een bericht stuurt dat jij bereid bent te beluisteren.
  • “Mag ik beslist suggestie uitvoeren? ” Misschien vereist jouw taak datgene je anderen vertelt hoeveel ze moeten doen. Misschien heb jouw die kracht niets, maar eis jou wat richting geven met basis betreffende je nl.idealsvdr.com expertise plus ervaring. Ingeval u al de autoriteit hebt, wilt jullie soms niets binnen overdreven autocratisch handelen. Zoals u niet bereid de autoriteit kunt beschikken, wilt u mogelijkerwijs deze de mens uw opmerkingen ernstig neemt. In beide gevallen: ‘Mag ik een suggestie verrichten? ‘ ben een effectieve manier om u punt over binnenshuis brengen.
  • “Mooi karwei. ” De geschiedenis met de psychologie leert ons deze positieve feedback de goede motivator is. Plus bekeken een feit deze de handigste bevolking vrijwel gratis genoeg lof ontvangen dichtbij alle aspecten met hen bestaan, ben een vitaal teneinde krediet te leveren waar krediet verschuldigd zijn mits deze nodig zijn. “Mooi werk” is beslist eenvoudige plus effectieve manier teneinde deze te doen.